Sunday, 31 July 2011

hArI eSoK dAh PuAsA........:)

        bILA menerpa nye puasa mak dengan aboh la owg yang bpaling sibuk kat kampung n suruh anak2 dia yang tak berapa ramai nie balik untuk makan bersama2...Siap banyak kali nak pastikan yang anak2 dia nie balik tak....aku nie dah memg kejenye balik,tapi baliknye tak tau lah bila,,,abg aku yang sulung dah mmg balik awal lagi dengan fmly dia...yang abg aku yang tengah mcm payah cikit,nak tgu aboh  call bru nk balik...so aku abs keje kol 1 hari sabtu,abg aku yang tengah nie pun balik setelah aboh call,so kau patah semula la balik umh,ingat aku nak gerak balik guna transport awan je,kete aku kat Abi aku...so kol 2 lah aku gerak sampai kol4lebih..
          Sampai je aku terus balik kampung sebab mak dengan aboh kat kampung....tapi masa tu abg aku yang sulung xd...balik umh akak ipar aku..seronok jgk kumpul 1fmly,lgpn kami b'3 je..tak ramai...membuatkan ramai n kecoh sebab adnya C kecik tu...Hari ahad planing aboh nk bakar ikan..peah..dengar dak Abi aku sibuk nak ikut balik jugak,so dia balik ahad...sampai kol 8pagi sedangkan pg kol 2 tu balik smpai kl....abi2...
          Lagi lah meriah,so angah ni plak nk bawak awek dia balik,tapi xnk suruh tido kat umah..pelik btl...nk suruh naik bus nanti takut hilang/sesat..nk suruh tumpang abi aku dia gerak pg...hmm last2 mrajuk...wawawa..pjuk la aok...huhu
So,pagi semua dah tak ada kat umah...balik mandi umah sana.tinggal aku,abi aku,c kecik mak dgn aboh je...angah pg2 dah blik sebab nk basuh baju,,,,along dgn akk ipar nk balik mnd sbb bju x bwk blik kg...c kecik plk xnk ikut mak dgn ayh sebb dh ad nenek..lg tak hirau kat mak ayah dia...
          Bila semua dah ada,buat keje masing2 la..aku dengan akk ipar basuh ikan...along dengan angah panjat pokok manggis,abi aku tdo..hahaha...cian sbb x cukp tdo...mak aboh xd apa..ok je...c kecik duk membuas,,,,adoii....tak lama aku g kaco abi aku pun bangun,,,sengan sbb umh owg...dia flow angah g ambl buah manggis...
         Settel bakar ikan apa semua kol 2.30 baru siap masak....lauk2 yang ad,,,huhu...ikan bakar (ikan talapia/kembong) cicah dengan kicap,gulai masam ikan patin,kerang rebus(abi bawak)peah memg cedap la mkn tghari tu..perut masing mmg semua mbuncit la...hahaha
         Lauk yang lebih tu aku,abi ,angah n angah bwk balik untuk awek dia..sebab senang nk bsahur nanti..huhuhu....aku dengan abi gerak balik kol 4....sebab dia nk keje kol 8mlm.angah balik plak lepas tu..along balik isnin sebab Johor kan cuti.....mak aboh kami balik dlu yea...nnt ada masa puasa kami balik lg..isyaallah sebab mamat nie tak boleh d bw bjanji sebab kejeN malam..hehehe...
so my brother n sister n law...see u masa raya ek...hehe...mmuahh...

Bila RaMaDhAN mEnJeLMa LaGi.....!!!! --<@

         Bila puasa menjelma sahaja ingatan aku tak terus ligat mengingat apa yang terjadi setahun yang lepas..YaAllah cepatN masa berlalu dah nk dekat setahun pun aku kat Kl.....
         Dulu masa aku tanam anggur kat kampung, time puasa aku berniaga kat bazar ramadhan..best n membuat aku rasa senang hati..apa je yang aku jual....Jual air..air Cincau...air Teh bunga(air nie adalah air wajib bg kami untuk jual...so mmg sllu abs..pastu air Cendol...haa air nie pun sama laku..sebab mak aku nie dului2 mmg mjual cendol so semua owg dh tau....Adalah cikit2 jual kuih,bg pelengkap atas meje kan....mak aku jual cendok dengan sagu kosong..haa....klo yang xnk beli yang dah siap..tu je cara nya
        Tiap petang memg aku sorg je pergi berniaga,mak ak just tolong kat umh je sediakan brg2...lg2 dlu ada ank sedra aku kat umh....aboh aku plk keje...klo g keje dia just tolong bukak payung je untuk aku..mmg tak ada kekuatan la aku nk membukanye....
         Angkat barang atas hilax kekdg mak aku tolong kekdg aku sorg je...so aku pun g lah niaga..hahaha...makcik pakcik bdk2 yang kenal aku memg tak cya la aku dengan bwk hilax...turun kan barang semua...tu lah nama mencari rezeki dengan 1 nekad pas raya aku akan cari keje kat KL.....
        Tapi biasa la dengan cuaca yang tak menentu,kalau jual air nie time2 hujan mmg kurang laku,lagi2 saingan kita dekat2...ada gerai yang tak jual air sama dengan aku pun sok2 jual air yang sama....adoii manusia nie,x boleh tgk owg lain laku cikit,mula dengki...huhu....
        Seronok niaga bila laku,hehe...pastu owg kenal kan..ramai la dtg...hehehe...aoh aku nie mjelma time dh bungkus pun....kalau tak aku sorg2 je....tapi untuk tahun nie x berniaga dah,aku pun dah keje,cian plak kat mak aku,,,dia pun nk g masjid smbyg tarawih..lg2 my dad tak bagi dah niaga,,,cukup dengan rezeki apa yang ada...
        Kalau boleh ulang semula,akan aku ulang tapi apa yang terjadi memg kita sendiri tahu ia dah menjadi kenangan sama ada ia manis mahupun pahit...Allah tu maha berkuasa memberi kita rasa apa yang asa...kekadang hati kita tak puas menikmati apa yang ada...
        Tapi bagi aku,apa yang boleh di undur aku akan cut2 bagi cerita sedih itu hilang dari benak hati.biar cerita bhgia mnerpa diri buat kita sentiasa tersenyum sendiri....Yallah,,apa lah perjalanan yang kau aturkan untuk hamba mu ini yaallah...sudahkan ia dengan kebhgian yang d impikan...amin....

Thursday, 28 July 2011

sambunggg....Al kisAh HaRiMaU MaLaYa....



Heloo...heloo..heloo...what up's!!!! jom smbg cte aku yg lepas....






Kisah d sambung bila dah abs menontonNye...


Abis je keje aku terus pecut kuar ofc mnuju ke lrt.sebab dh janji dengan aminah nk jumpa dekat lrt chan sow lin,sampai je aku kat lrt hang tuah...amboy...nie lrt runtuh kew apa...upenye pyokong harimau malaya dh stanby tgu lrt nk ke bukit jalil...huhuhu.....termasuk lah aku...
So,walau mcne pn aku nekad nk redah masuk dalam perut lrt nie...huhu so aku bjaya membolosiNye...so memg padat lah,so aku sampai je lrt chan sow lin,peahhh mana lah ct aminah nie...so ak call bru lah jumpa..bincang2 kalau macam nie aku dengan fariha tak akan lepas masuk nk kew bukit jalil...so aku call my frenz fariha suh dia g lrt pwtc..sebb ctu itu je jalan yang ada...kalao nk tgu kat lrt chan sow lin mmg smpi kol brap...so kami naik lrt mnuju kew lrt pwtc jumpa d sana...
So kami terus menuju kew lrt bukit jalil...siap boleh duduk lagi..hahaha....kecian owg lain...memg padat dengan manusia lah...semangat kita myokong harimau malaya..bayangkan 90ribu yang hadir....mbanjiri stadium Bukit Jalil....
Sampai je kat lrt Bukit Jalil,nk masuk plak satu hal,mmg ramai dengan sorak kan yang membuat kan owg lain turut serta myorak..so aku jd leder la bwk bdk2 nie..hahaha....nak masuk kew stadium kena tempuh pintu lrt Bukit Jalil dlu,siapa yang ada kad pergi balik kew bukit jalil ada haluan yang tersendiri dan touch n go ada halaun yang tsendiri...so fariha dah terpaksa pisah sekejap...aku dengan ct aminah still sama...so aku dengan dowg semua mnuju kew stadium dengan bpimpin tangan...haa boleh bayang kan.,,hehe..so aku nk beli jersi harimau malaya untuk aku pakai n untuk my dad....
So jumpa la...1st aku g beli tiket aku tanya rm45.00 g time masa plawanan dh turun jadi rm25.00 haha..pe lgi dh beli sarung la weeee...hahaha...semangat....
C fariha nie lapa plok...so g mkn dlu....owg lain dh b'asak masuk stadium...kami dan lagi bposing...n mjdi bahan bukti untuk d send kew pada owg sepatutnye...hahaha....so bila settel je isi perut aku dengan dowg b'gasak masuk..haa ambik ko..stadium dah penuh....adoiii tensoinn!!!...ahh aku tak kira...nk juga msuk n tgk dengan jelas.....blari2 nie masuk pintu pagar n serah tiket...so bila masuk mmg tak akan ada kerusi yang kosong la,aku pun tarik c fariha dgn aminah cari tempat lain..dah btangga2...tangga dengan tingginye...adoii...so aku pusing half stadium masuk jgk ikut cela2 owg...siap panjat kerusi langsung..siap pakcik yang aku halang nie naik bengang dengan aku suruh bganjak sebab dia tak nampak...so ada mamat kat ats2 nie suruh naik..sebab ad kerus yg kosong..ahh dengan muka yang cun,aku pun naik la..ad yang ofer duduk atas riba la..gila apa....hahaha...so aku suruh fariha dengan aminah flow aku.,,,dengan bantuan dowg aku dengan dowg dpt duduk....tw dak abi aku ne mmg mgamuk la....
Haa ada plok dalam stadium tak ada line,,,aduh mcne nie...so perlawanan pun bmula,,,aku pun pe lagi bola..depan mata kan..sedangkan dalam tv pun tangan tak pegang hp ini kan plak depan mata...sori tw B...jp je...Dengan bebekalkan sorak kan...nyanyi lagu negara ku mmg happening...stadium tu pnh dengan baju warna kuning hitam dan biru merah je...jersi merah xada pun..hahaha...
Bermacam2 aksi yang d tjukkan,dengan gol yang bbhyaa nasib la pjaga gol kita tu ter hebat,tapi yang tak puas hati pmain singopre nie asik sakit je..kat blagak sangat mampu bermain atas rumpat..nie cikit jatuh n saja2 buat lengah kan masa..ahh geram...
Aku nie dengan memberi tumpun yang cukup...siap bsorak sampai nk tercabut anak tekak dah nie...siap mjerit2..tepuk tangan lagi....hahaha...dah tak hirau dah aku duduk tepi sapa.....so separuh masa pertama baru je blalu....
Pemain semua brehat, so aku dengan fariha n ct aminah pun pe lagi kan..posing la....n ada owg datang jual bugger n air..hahaha...tapi tak beli pun kami dah ciap2 beli kat luar td...lapo weh tadi makan tgesa2....so tak lama lepas tu permainan pun di teruskan....sorakkan x akan d lepaskan...pemain semua nye semangat nak menang...malaysia mdahului singapore bila safee sali mejaring 1 gol untuk malaysia pada 57 mint dan sygnya apabila 13mint berlalu  singapore berjaya menjaringkan gol  penyamaan melalui Shi Jiayi pmain singapore. dan 20mint pelawan pemain harimau malaya tidak mampu nak mjaringkan 
gol lagi dan sekadar mencacat keputusan seri 1-1 menbawa kekalahan agregat 6-4.
So tak apa lah apa aku,dowg semua dah buat yang terbaik...kami tetap happy...n berpuashati....so mana boleh tunggu la,dah abis kami gerak keluar stadium nnt takut tak lepas kuar ramai owg....kami mcm biasa la bpegang tangan so aku yang bawa dowg keluar..nk sampi kew lrt semula mmg byk sgt halangan..eh bagi kami xdnye...hahaha...gasak je ramai2 tu...tapi 1 je kena jaga...dari kena raba...dowg nie mana pasel gat..huhuhu...dalam sesak2 nk ke lrt..kami tetap boleh bposing taw..huhu....so kami teruskan pjalanan ke lrt sebab dah jadi kelam kabutnye kami dah kew jauh sana nu,,sebab td kami g jauh nk cari tempat duduk..so kami kena g tempat mula2 kami masuk...huhuhu...so sampi je kew pintu lrt dgn tak boleh masuk sebab kat ats dh penuh,n kami still tunggu bila pintu dah buka..yaALLAH btolak2 sampi yang ada budak kecik mnangis2...dowg mjerit sebab bdk2 dah nagis...
Haa dapat je masuk lrt lepak duduk,bg dowg masuk dulu....
Sedang molek aku tgu lrt n terpikir kenapa handphone aku nie diam je...aku cuba call Abi aku amboii x angkat naik lengoh dah jari duk tekan no dia...so aku pun bengang la dia x angkat2..aku terus off..pastu alamak on semula la,mak aii banyak gila masuk SMS n MISSCALL dari Abi aku..aduhai..agak dah mmg bgaduh la kjp lagi.....bukan salah aku,dah line xd...ayat dah sedih2 dah dia b...sampai cakap aku lupa dia bila jumpa bola...Abi nie..mne ad la......smpi kew sudah aku call tak angkat..sampai ke umah dia x angkat..geram plk...
Dalam kol 12.30am aku cuba call dia angakt cakap tetido kat RNR temerloh...aduh abi nie....jgn la buat mcm nie...so mmg tak msj dh la....smpai kol 6pg td...so xd pa lah semua dah ok...selamat pun aku sampai umah...plawanan harimau malaya dengan singpore pun dah muktamd yang harimau malaya kita kalah..tapi tetap bpuashati n ada masa n kesempatan kami nak lagi...chill.....

Debaran makin terasa...Go harimau...go

                Semakin terasa debaran dan merasa keseronokan bila aku,fariha dan ct aminah decide nak meramaikan lari owg kat stadium tu....Korang pasti taw kan...malam ni Malaysia vs Singapore....aku dengan fariha membe aku nie dah awal lagi g beli tiket....hahahah...ciap cuti masa time lunch langsung kami drop g bukit jalil....
Sampai jangan cakap la.ingat kami g yang g beli...tengok mak aii...ramainye.....ada yang tiket rm50 dan rm30..rm5 untuk budak2....kehangatan bola makin teserlah,aku tengok makin membara....

Tapi tak syokNya C abi aku tak bagi pergi sebab :-
       1) Takut kena rempuh/pijak dengan owg ramai
       2) Takut kena raba (nie yg dia paling takut)
       3) Sebab dia tak ada(padahal takut aku g gan owg lain)
       4) Sebab aku g dengan semua ppuan

tapi abi Qu,syg dh beli pun tiket tu..hehehe..bagi la yea,nnt g tanpa izin takut jadi apa2..hahahah...so dia tak boleh kata apa la..sebab tiket dah pun d beli aku pun dah mms kat dia...peahhhh bengang gila dia...sori tau abi Qu...janji tak buat dh..kuar tanpa izin abi..hehehe.Ingat dah abis..upenye dia ckp lagi pasal nk g...adoiii....hehe..last dia bg jgk...tq abi qu..syg abi....hehehe(ampu2)

So,saat2 d nantikan dah tiba,,,aku dengan ct aminah dah janji nak jumpa kat Lrt Chan Sow Lin kol 6.30pm....pastu aku tgu plak c fariha smpi kol 6.45pm...baru gerak g Stadium...

So..nnt aku smbg lagi yea....chill

Wednesday, 27 July 2011

PiNdAh UmAh OoOoOoO...

aL- kIsAh kOI gAn AiN kEcIk -)


Tiba masanye 28hb koi gan ain pindah umah ke Aprmnt Tulip..patutnye dah kena kuar dah 25hb tapi mintak gan owner india tu smpai sbtu....pas keje koi kemas la barang2 pindah..yang ain plak 1 hal..dah tau nak pindah umoh g keje lambat semua keje dalam umoh abs kew dalam tandas semua koi kena tenyeh(basuh)  bengang je....kalau ikut kan tak kenal lama dah lama koi lipat mcm lipat pisang.....so owner tu call cakap kena kosong kan umah kol 4...tapi ain nie tak balik2 lagi hangin je d buatnye.....x lme dh nak settel baru la C kecik nie balik...tapi koi ok je...nama pn mbe weh....ktrg punggoh(angkat) barang kew bawah cikit....so angkut guna kete kesayang koi la...myvi koi..tp sebenor2nye koi tak suka myvi..tak pnh ada dlm senarai atau dlm erti kata lain dalam kepala otak koi ad list utk koi  pakai myvi....yang ad...hehe..Swif Suzuki,Bmw, haa paling mjd idaman Jazzz x tau ala apa yang myapuk koi nie smpi minat sesgt gan kete tu......so .myvi nie tak pnh koi pdg lgs...hahaha..sbb 1 reka bentuk dia mcm Katak..hahaha...

EEeeeeeeeee x ska....tp last kutuk pnya kutuk dpt jgk...nie gara2 aboh la...."aboh" kome xnok kete myvi nie.....xnok...xnok....:( tapi nk tak nak dengan muke yang terpakse koi ambk jelah ...now dia bguna jgk utk koi....hehehe....tq aboh n mak.....so ble kete koi dh penuh ktrg hantar la kat umoh baru kami kat Aprmnt Tulip ...huhuhu.....turun tingkat 4..naik tingkat 4..mmg lengoh la kaki..makkk.............tolong kaki kome lengohhh....bila dh antar 1st round kami patah smla kew umoh lama.....buat second round...smpai sendat kete koi di buatnya...x ada langsung ruang kosong d btnye....sebelum nk hantar barang owner tu dtg...so kami flow la dia check umoh...semua ok....abs la kisah koi pindah umoh...igt dan la koi nak balik phg jgk sbtu tu..tapi badan pun dah letih....koi balik esok...coz isnin-selasa koi cti..abg koi pindah umoh......berabooooooo....

so skunk koi gan ain duduk la dekat umoh yang baru nie..tapi yang mjadi masalah umoh tu menankutkan..sebab semua bilik semua kat atas...bawah ruang tamu n dapur je....bila masuk umoh tu suram semacam je..kalo dh msk umoh ble nk turun mmg tak lh....ble2 kena dudok umoh sorg2....so bila kena tinggal sorg kena cari jalan lain la supaya tak tdo kat umah....sebab bru2 nie pyewa balik sebelah kami baru je kuar umoh.....adoiiii......

Sunday, 24 July 2011

Sambungggggg...musim buah....

      Waaa best tu baru2 nie aku balik dengan C abi aku...jumaat mlm  aku gerak balik dalam kol 10 sebab C abi aku baru je abs keje kol 730 sampai s.alam....so nak kuar semula ke Kl mmg jem...so aku bagi la rest dulu cian dia,,,
      So,aku gerak dari umah dalam kol 1O mlm, aku drive umah sewa aku sampai umah kampung...C abi aku best je tdo...cuaca plak sejuk je kan...so tak pelah..cian jgk kat dia sebab letih...
      Sampai je kampung aku tengok umah aku dah gelap...memg lah dah gelap..dah kol 12,dah terang2 mak aboh aku dah tido..aboh plok keje kol 4pagi nanti.Dan2 je sampai hujan lebat terus...Aku ingat nak bukak pintu belakang, C abi aku pun ikut jugak...tak sempat pun...aku dah jumpa katak..hahaha..mjerit d buatnye,,,C abi aku agak2 lah gelaknye..dah la tu..eee...geram...
       Tak lama lepas tu mak bukak pintu....So salam semua...perut nie mmg lapar lah...bukan apa sebab tak makan pun gerak tadi...sebab nk cepat sampai...Kami pun masing2 buat halaun masing2,,,C abi aku kena tdo luar,tak kan  nak tdo dengan aku kot..wawawa...hehe..(gatal).mak dah pesan sebelum tdo..sok pagi kena bangun pagi2 sebab nak bawak C abi aku nie g b'urut badan,,,
       So kol 7 pg tu aku dah bangun dah,,tgk abi aku nie tak bangun lagi,,memg ad kesempatan la nk mgenakan dia,,,jeng,,jeng....dia pn bangun ciap semua...Aku pun gerak balik kampung g hantar C abi aku nie b'urut dulu....dah ciap semua dalam kol 11...cian aku tengok dia,,,semua sakit,,mmg la dh badan tu tak pernah nak b'urut lagi plak asik keje je...nanti dia cuti aku bawak dia balik kampung lagi..sebab kalo nk berurut nie kena 3kali...baru ok...
       Dah ciap tu aku gerak balik kampung,sampai tu mak aii banyaknye buah durian gugur..C abi aku nie memg suka sangat la,,sampai tarik aku nak ajak teman dia g kutip durian..hahaa....adoii mcm budak2 plak dia time tu...
       Pastu mak panggil makan dulu,kami pun masuk umah dah settel kami terus g kutip durian...dia siap tolak kete sorong lagi...aku plak jadi juru gambar tak bbayar...cian...Abi2...aku rasa happy n bahgia sangat time tu...dah bkeping2 gambar dia aje dalam kamare tu..ahh tak adail..hehe...ciap je kutip durian,kami g kat pokok manggis plak....byk dapat...C abi aku nie kenapa yea,,,suka je dia..aku rasa dia blik kampung hilang rasa segala masalah...settel je...air plak xd..kami g sungai...amboii mmg best la,dah lama tak g sungai...g ambil air nak masak,buat minum...lepak jap dengan mak n C abi aku tepi sungai....
      Tengok jam dah kol 2petang,dia pun ajak aku balik umah sana nak mand..so kami balik n bawak barang sekali..sebelum balik kami kena beli beras dulu.nnt nak makan xd beras plak....sebelum tu kami g pusing2 kampung dulu ajak C abi aku nie  g Gunung Senyum..haa best..ciap bgambar lagi..nant aku upload yea,,sebab gambar2 semua kat hp C abi aku....
      Sampi semula umah kampung aboh dengan mak dah ciap makan,kami second round.huuu..hidangan makan tengahari Ikan patin gulai masam,sampai buah macam sayur bayam n ikan goreng peahhh mmg laju lah kami kami...tgk C abi aku..btambah2 mkn....aboh pun dah nk masuk keje kol 4...hari pun nak ujan...mata plak ngtok..C abi aku plk lagi tak cukup rest sebab kol 830mlmnye nak naik keje semula..tak lama kawan2 aboh aku nie datang nak kami durian,tak lama ujan lebat..ahh lantak lah dowg..aku ngtok..baik aku tdo...aku dah tau..balik nanti mmg aku drv lagi...abi aku nie tw jelh...mmg bcuti btl...hehe...aku tdo kjp je..dah C abi aku nie kaco..eee geram btl...dia kaco aku dia plak boleh tdo...ujan dh sidang,durian byk gugur tapi tak dapat pun ke ktrg sebab kwn2 aboh dh g kutip dlu dalam hujan tu...
      Kol 5 aku pun gerak,mak pun dah 2 kali halau kami balik..hehe(gurau je)risau C abi aku nie nk keje plak,so kami gerak dengan berhemah...molek je kami nak balik Sebiji Van nie makan jalan kami...uittt abih setmire belah aku bawak nie pecah,C abi aku nie suh berhenti dia panggil drv van tu..pakcik dah upaye...dia mmg tak ngaku salah...mmg bengang la...nk aku ganti rm300 1 set mmg tak lh...pe lagi aku call aboh,aboh suh kawan2 dia dtg jgk...wajarnye mmg bda tu cikit je...tapi diah salah dia makan jalan owg tak kan aku nk diam je...so kwn2 aboh semua g jumpa owg tu,dia ckp mmg salah klo ikut kedudukan jalan tu..ehh tak,,dia x ngaku...mmg kita jgk salah..so mintak ganti rugi la,,dia ckp tak akan bayar..lagi2 ada owg yang tak ada d tempat kejadian pun turut myibuk..ckp sama2 salah,tukar sama2 sendiri..C abi aku nie bengang la...dia ckp la ad kat tempat kejdian kew...kautim2...kawan2 aboh suh mintak half dari harga sebnar...so aku mgalah la...mintak rm150.00 tak mampu jugak...sebab dia cakap kalau dia bayar setmire dia rm40 sape nak bayar...pakcik nie...arghhhh....so aku mintak rm100.00 so dia bg la...
     Settel,aku jumpa aboh kat balai..dengan kawan dia yang td,,,aboh pun bengang je,,,kalau ikut kan owg tu xd cukai jalan,jalan owg tu kena nasib cukai jalan dia smpai 2012 bulan 5 so kawan2 aboh tak boleh buat apa la...hmm...
Kami gerak kol 6 dari balai,C abi kau drv aboh suruh dia drv....sampai lanchang aku plak...So dah sampai nak kew genting sepah C abi aku nie kol mbe dia jumpa kat genting sepah suruh ambik durian kami yang penuh 1 bonet semua abi punya keje la nie...mmg terbaik la bau kete aku nie..hehe..nnt abi tlg tw,,hilang kan bau durian tu...
     So,kami jumpa kat genting sepah,dowg makan...aku pun borak dengan tunang mbe abi aku,tapi kami nak kena gerak awal jgk nie..sebab nak cari makcik C abi aku dari indon datang malaysia..sampai kl dah pening mana lah hotel makcik dia duduk..pusing2 mmg tak jumpa...jam pun dah kol 11malam...C abi aku nie dah pening pale,,dia pun dah xd mood..kami gerak balik Cempaka....bwk turun semua barang,durian abi aku pun gerak balik S.alam....
     Pada aku,,walaupn banyak hal yang terjadi masa kami bercuti bersama,segalanye kami merasa..kegembiraan,gelak tawa,merajuk,susuh senang semua tanggung besama..tapi adakah masih kami bpeluang untuk kembalikan apa yang kami buat...andai kami masih ada jodoh,,alhamdlh...aku bsyukur...kalau dia bukan jodoh aku..aku doa kan dia sentiasa bhgia d cc insan pilihan dia...amin....

Wednesday, 20 July 2011

kU bEsErAh AtaS sEgAlAnYA..

      Aku dah 24 tahun dan,,tapi aku masih mencari kebahgian hidup,aku tengok kawan2 aku masa sekolah..masa kolej dah berpinak2 anak..comel2 je..tapi singgah pada cerita aku bila la aku nk melangkah ke arah semua orang impikan..btl tak...Dulu dah ikat haram menjadi,silap malas nk cite benda dulu patut lupa...kalau tak haa tak lama lagi kawin lah aku..pastu honeymoon gtu...buat anak comel2 ikut muka aku..itu semua tinggal mimpi jelah.....
       Baru nak mula hidup dengan bahgia tapi kebahgian yang kita cipta dan pertemuan yang allah beri hanya seketika untuk kita kecapi dan mempebetulkan kesilapan kita, tapi btl jgk tu..kekadang pe yang allah titikan untuk kita merasa kebaikan untuk kita menilai apa yang terjadi....
Setiap apa yang tertulis untuk kita adalah dugaan untuk kita,allah tu maha mengetahui apa yang dia bagi pada umah dia,cuma kdg2 kita tak bersyukur dengan apa yang ada depan mata kita,masih nak cari owg lain padahal depan mata dah terbaik....ada juga owg yang macam tu....hmmm
      Harap apa yang terjadi diri sendiri boleh menjadi ikhtibar...agar aku berjumpa dengan sorg yang mendambarkan,seorg yang jujur,penyayang,seorg yang dapat menerima baik buruk diri kita mahu pun kekurangan keluarga aku...amin.......(;"") chiilllll

Tuesday, 19 July 2011

Musim buah dah tiba oiiiiii!!!

Haaaa korang nak tahu,musim durian dah tiba....kampung aku dah mula nak gugur buahnya,,hehe,,,bestNya...jangan jelessss...
Baru2 nie aku balik,,waaa syokkk tu...sebab my dad buat umah baru kat kampung lagi membuat kan kami berkobar-kobar nak balik kampung...sebab umah tu baru2 nie dah 90% dah siap..tgu anak-anak dia balik je cat umah..(sape lah anak2 dia tu ek..hehe)ok boss tgu weekend...
Sabtu tu aku sampai dah petang,tapi aku nak balik jugak sebab mak aku tak ada kat umah.dia ada kat kampung....so sampai umah aku tukar seluar..tgu my dad ciap sembahyang br kami gerak balik....lagi bertambah meriah bila Keluarga abg sepupu aku balik juga,tak lah kami je menikmati durian gan maggis tu kan....
Haa nak aku nie balik kampung pagi sebab nak g tengok ekor kembang atas pokok tu lah..asik makan buah j...belubang buat dak dia...ish..ish..ish....so bila ada lebih tu,mak aku jual lah pada sapa yang nak beli..tak mahal la....5/4 biji rm10 je..ok lah kat kampung kan..bukan kat kl rm7 Sekilo...gila apa....
Hari pun dah nak senja,kitaorang pun balik umah...hmm sebelum balik tu aku call lah C abi aku nie tya kat mana....pastu dia cakap nak durian..kesian plk kan..aku gan mak pun bawak lah balik untuk dia....tapi lagi tak boleh bla..suh aku hantar malam-malam buta kat jambatan temerloh..nasib aku nie ada rasa syg...aku hantar la....
So..pagi-pagi tu,aku memang bangun awal sebab memang nak ikut mak aku balik kampung sebab nak kutip durian...smpai je kampung..peahhh banyak sangat gugur..aku siap nyanyi2 lagi sonok sgt,,pastu mak aku mjerit...pesan jangan lama2 nanti buah durian gugur..terus aku kutip cepat2..dapat lah penuh 3 kali kete sorong..puas hati..terimakasih pokok durian sebab berbuah n terimaksh Allah sebab bagi kami rezeki lagi...
Pastu mak aku pilih yang mana elok untuk jual,tak dan pn sejam dah ada owg singgah nak beli...hehe...so bila berdepan dengan dowg nie mcm2 ragam lah.nak murah la apa lah.....5biji Rm10..mahal apa..klo kat kL...tak akan dapat 5biji..apa yang kami longgok alhamdulh semua laku..rezeki....
Kira dah tengahari aku dengan mak pun balik la..sebab kol 3/4 aku dah nak balik Kl.....kira2 dalam otak aku,,minggu depan aku nak balik lagi..hehehe......tapi bawa c dia......

Mak...........kome nak kawin !!!!

Mak!!!.....kome nak kawin..tapi tak ada calon la,,,,hahaha mak ada tak,,,,huhuhu itu lah mula2 brmulanya ceritaNya bila aku cakap macamtu...mak aku laju je nak cari calon untuk aku....pe ke hal Nya...tak nak aku....hehehe(sorii mak kome main2 je lh)
So nak dijadikan cite, hari tu aku balik mak aku cakap kawan dia nak cari menantu untuk anak laki dia...amboii mak aku nie yek..suka gat bgosip2 nie...so aku dengar jelah,,,tapi mak aku tak lah offer aku untuk huhuhu selamat aku...dulu tu saje je main2...
Bila besday anak buah aku nie celebrat mak aku nie jumpa semua kawan dia termasuk kawan baik mak aku yang aku cerita tadi,(macam besday dia je kn,huhu)...so last2 minit kitrg nak sambut besday my dad skli br best tapi dia tak tahu pun..kira suprise...wahhhh best gtu...aku pun tergesa ikut my bro g Jerantut cari hadiah n pnambahan kek....hehe
Bila aku sampai umah,aku tengok umah aku nie dah ramai upanya majlis dah nak start ...So aku salam lah dengan sedara mara aku sekali-sekali dengan kawan baik mak aku...so bila dia jumpa aku...upenye dia bekenan plk dengan aku yang agak2 ayu nie...huhuhu...dia cakap kat mak aku nk buat aku menantu dia,tapi mak aku nasib backup aku....dia ckp nak tanya sendiri...tapi aku jawab tak sedia lagi dengan apa yang penah terjadi pada aku...so dia paham kot..
Pastu my bro panggil semua suh tengok anak buah aku tiup lilin,tapi aku tengok akak ipar aku yang berianya..hehe....dah selasai 1 bab...Ni untuk my dad plak..nasib mak  nie berkomplot dengan kami semua..hehe..tiba2 kami cakap..ada lagi satu kek...dia pun pelik...aku bawak siap berlilin nie..letak atas meje dia pun pelik nama dia kat kek...' untuk aboh tersayang'...so kami nyanyi la...dia pun dah terharu tengok kami adik beradik buat dia rasa bahgia..aku hulur hadian n my dad cium kami ber3,akak ipar n wife tersyg dia...so happy n fun...lurve u all walaupun kita tak ramai..syukur alhamdulilah...
So majlis besday doa selamat,selamat di jalan kan...so dah besar pun anak buah aku skunk..dah 2tahun 3bukan.My dad pun makin meningkat usia..tapi tak tua tau sebab tak pencen lg...hehehehe
Aku berdoa agar Allah memberi  kesempatan untuk kami mengulangi kebahgian yang dah berlaku sebelum nie....amin.....

BerDoSakAh AkU kErnA mAsiH mYAyAnGI-Nya...!!

Aku tak berniat nak rampas dia dari insan yang lebih memerlukan,aku tak minta dia kembali menagih cinta aku.Tapi aku lemah bila dia muncul kembali sebab hati aku tak pernah berhenti myayangi dia walaupun ada yang sudi memcurahkan kasih sayang pada aku.
BerdosaNya aku bila ada perasaan yang macam tu pada hak owg lain,tapi hati aku betul2 tak tdaya untuk di sayangi semula.Tapi aku sedar semua ini tak akan selamaNya,aku kena pergi jauh,jauh dari hidup dia...Aku tak sanggup  lagi nak lalui jalan yang dia cipta untuk aku,mungkin ini yang terbaik untuk kita semua.
Bila cinta tercipta untuk kita kita harus menerima,tetapi allah itu maha mengetahui apa yang dia atur kan untuk umatNya,tapi kita sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran untuk menentukan apa yang terbaik untuk diri kita mahu pun untuk owg di sekeliling kita......
Mungkin terlangkahnya kaki aku jauh dari dia membawa satu kebahgian yang aku sendiri tak nampak...Aku berdoa,allah memberi aku peluang untuk mengecapi kebahgian sekali lagi dan untuk selama-lamaNya....amin